Historie tafeltennis in Eelde-Paterswolde.

Hoe het begon

   ons dorpshuis                

De eerste locatie van ttv DIK: Ons Dorpshuis (in de leeszaal)    (Foto Beeldbank Groningen) 

                   
  Van toen naar nu cafe Centraal TOEN 

 De tweede locatie: Cafe Centraal               

                   dorpshuis

                 De derde locatie vanaf 1968: De Turnzaal (ook muziekhal)                                                                                                                      

Het begon allemaal in 1947, toen Harm Reinders met het plan rond liep een tafeltennisclub op te richten. In augusutus 1947 werd er gespeeld in het dorpshuis. Het was een gezelligheidsclub. Een officiele wedstrijdtafel was nog een wensdroom en ook de afmetingen van de ruimte waren aan de bescheiden kant. Al spoedig kwamen er nieuwe tafels, meer leden en een grotere zaal. Namelijk de leeszaal.
De overgang van de leeszaal in het dorpshuis naar Cafe Centraal luidde een periode van grotere bloei in. Er werden vriendschappelijke wedstrijden gespeeld en in 1950 werd besloten om aan de competitie deel te nemen. De vereniging trad toe tot de BNTC, de Bond voor Noordelijke Tafeltennis Clubs. Voor de BNTC moest nog wel een naam bedacht worden. Een vrouwelijk lid stelde voor om de club 'De Intieme Kring' te noemen, met het oog op het gezellige karakter. De leden namen het voorstel over. Als was het voor de heren wel eens lastig om te bekennen wat D.I.K. '47 betkende. Vooral als je tegen cluds speelde die SSS 'Sport Staalt Spieren' heetten.
Bekende namen uit deze beginperiode zijn onder meer Harm Reinders, Wob Stoffers en Hendrik Hoven…

DSC03009 2

Een periode van groei

De keus om ook aan de competitie deel te nemen, bleek een goede te zijn. In 1950 werden twee teams ingeschreven. Het aantal leden nam toe en er werden leuke resultaten behaald, zodat in 1953 vier teams deelnamen. In 1957 sloot de BNTC zich aan bij de Nederlandse Tafeltennis Bond. D.I.K. bofte, want het promoveerde naar de 1e klasse, waarin het 15 jaar uitkwam.
De club verhuisde in 1968 van café Centraal naar de Turnzaal. Speltechnisch zeker een vooruitgang, wat gezelligheid betreft was de zaal echter wel enige teruggang. In deze periode deed een jonge Arthur van Dorst zijn intrede in de hoofdmacht (anno nu nog steeds!). Een speler die zich zeer lang handhaafde was Diederik Pool.

Wisselende resultaten

Vierde locatie vanaf 1976: Basisschool De Kooi met gymzaal

images 1

 

MVIMG 20190518 200057

Een enorme versterking was de komst van Arie Ritsema, veelvuldig Noordelijk kampioen. D.I.K. promoveerde in 1973 twee keer, naar de Promotie Hoofdklasse. Met het vertrek van enkele spelers volgde weer degradatie.

In 1976 betrok de vereniging haar huidige speelzaal, gymzaal De Kooi. Nieuwe gezichten deden hun intrede, zoals Wim en Bert Kunst en Gerard Offringa, wat in 1981 leidde tot promotie naar de 5e divisie. Het werd opnieuw degradatie en bedankjes van diverse spelers verzwakten het team.In het kielzog van de topdagen van Bettine Vriesekoop nam het spelpeil in het Noorden ook aanzienlijk toe, wat betekende dat D.I.K. in 1986 in de 3e klasse terecht kwam.
Het tafeltennis in Eelde-Paterswolde liep terug. En op 1 augustus 1987, precies na 40 jaar, sloot D.I.K. zich aan bij de Sportfederatie Actief.

LOGO
Doorstart vereniging   

Het bestuur van de Federatie benaderde daarop Jannes Vrijs om de vereniging nieuw leven in te blazen. Deze vond Wiecher Hulzebosch, Hendrik Brink en Simon Velis bereid om weer te bouwen. Omdat het tafeltennis nu onder de sportfederatie viel, werd de naam ttv Actief. Besloten werd om ook op de jeugd in te zetten. Zo kwam er het jaarlijkse Kinder Tafeltennis Feest en werden er scholentoernooien gehouden. Met de komst van sponsor Bouwbedrijf Ansing in 2001 konden Jannes Vrijs en onder meer Thomas Groenevelt de jeugd verder uitbouwen. De vereniging groeide langzaam naar rond de 45 leden, met één uitschieter begin 2010 van 56.


De laatste jaren  

Sinds najaar 2014 zit de vereniging weer in de lift. Met 38 leden zit het tegen het niveau van de afgelopen 15 jaar. In deze periode zijn we aangesloten op Facebook en Twitter. www.ttvactief.nl bestond al. Ook zijn we meer gaan samenwerken met onze buren van ttv Vries. 
Sportief heeft met name de jeugd van zich doen spreken. In het seizoen 2015-2016 kwam team 1 uit in het Landelijk B, zeg maar de 1e divisie van het jeugdtafeltennis. Ook bevolkten spelers als Marijn van Driel, Ivo Wilschut, Jim en Djosh Berenschot de nationale ranglijsten, naast Johannes Korten. 
De jongste jeugd vanaf 8 jaar vond stap-voor-stap zijn en haar weg naar de vereniging. Met de komst van de trainers Koos Kuiper en Hetty Klok kwamen jaarlijkse jeugdactiviteiten van de grond zoals het gemeentelijk sport stimuleringsproject Sportpret en sportlessen voor de schooljeugd

Vijfde locatie vanaf 2019: naar sporthal Groote Veen.

sporthal groote veen 4 300x100

(Foto Gerrit Maashuis)

2021 Oldstars Clini o.l.v. Bettine Vriesekoop

DSC02189

(Foto Tom Heyne)

In 2019 werd de overstap gemaakt naar de gloednieuwe sporthal Groote Veen in Eelde. Een prachtige lokatie met kantine.Ook het bestuur van voorzitter Gerard Smit en secretaris Jarko Weering kreeg (eindelijk) versterking. Willem Struik en Tom Heyne meldden zich aan. In 2020 werd een nieuw beleidsplan vastgesteld voor de komende vijf jaar..

Het aantal jeugdleden nam toe tot ongeveer 25, waarmee het aantal leden steeg naar 50. Een volgende stap was de start van Oldstars in het najaar van 2021. Een landelijk initiatief in samenwerking met de NTTB en de Het Nationaal Ouderenfonds. Sociaal ontmoeten, bewegen en tafeltennis voor 55+-ers. Een groot succes. Na een druk bezochte clinic verzorgd door Bettine Vriesekoop in oktober 2021 melden zich maar liefst 25 leden zich aan.

Bettine en Pim Heemstra openen de Oldstars Clinic
DSC02184 2  DSC02180 2
(Foto's Tom Heyne)

In het voorjaar van 2022 heeft de vereniging ruim 80 leden. Een sponsorplan wordt op dit moment uitgevoerd, gericht op een sterkere binding met de gemeenschap in Eelde en op een grotere financiele armslag. Een nieuw logo is ontworpen en in het najaar wordt het 75-jarig bestaan gevierd.

Logo TTV Actief v3 Tekengebied 1